safe
Ana Sayfa Hakkımızda Projelerimiz Haberler İletişim

09

Ocak
2023

Akar Yapı yöneticileri çağrı yaptı: Betoncular da market gibi denetlenmeli

İnşaat sektörü temsilcileri, çimento ve betona yapılan ‘astronomik' zamlardan şikayetçi. Akar Yapı yöneticileri Figen Akar ile Yücel Evsen çimento ve beton üreticilerinin marketler gibi denetlenmesini istiyor.

TÜRKİYE İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre inşaat maliyeti ekim sonu itibarıyla yüzde 117 arttı. En fazla artış ise yüzde 128'le malzemede oldu. Malzeme fiyatlarına gelen 'fahiş zam'lar Rekabet Kurulu'nun da dikkatini çekti. Kurul Ankara ve Kırıkkale'de faaliyet gösteren 17 hazır beton üreticisine soruşturma açarken inşaat sektörü temsilcileri, özellikle çimento ve betona yapılan zamların 'astronomik' rakamlara ulaştığından yakınıyor. Emlak sektörünü konuşmak için buluştuğumuz Akar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Figen Akar ile Akar Yapı CEO'su Yücel Evsen de zamlardan dert yanarak çimento ve beton üreticilerinin marketler gibi denetlenmesini istedi. Aynı zamanda Çekmeköy Müteahhitler ve İş İnsanları Derneği (ÇEKMÜDER) Başkanı olan Yücel Evsen 1 metreküp betonun 1 yılda 375 liradan 2300 liraya çıktığını söyledi. Akar ve Evsen'in sorularımı yanıtladı:

  • Öncelikle bugüne kadar yaptığınız projelerden bahseder misiniz?

  • Figen Akar: Bugüne kadar İstanbul'un iki yakasında 4 bin konuta yaklaştık. 2022 hedefimiz 3 bindi, bunu yakaladık. Kağıthane ve Kartal bölgesinde şu an 500 konutluk projeler devam ediyor. Kartal'da devam eden Akar Vadi projemiz var. O bölgede 2750 konut üreteceğiz. İlk etapta 176 konut teslim ettik. İkinci etabın inşaatı devam ediyor. Bizim etaplarımız 250 adedi geçmiyor. Bir etabı bitirip ikinciye başlıyoruz. Hızlı teslim için böyle bir yol izliyoruz. İkinci etabı 2023'ün aralık ayında teslim edeceğiz. Ayrıca Ömerli'de de villa projesine başladık.

  • Projelerinizde metrekare fiyatları nasıl, prim oranı ne düzeyde?

  • Yücel Evsen: Projelerimizin metrekaresi 40 bin ila 60 bin lira arasında değişiyor. Projemizde prim hedefimizin üzerine çıktı. Döviz, altın ve diğer yatırım enstrümanları ile kıyasladığımızda konut her dönem yatırımcısının yüzünü güvenle güldürmüştür.

  • İstanbul dışındaki bölgelerde de projeniz olacak mı?

  • Figen Akar: İstanbul dışında da projeler geliştirmek için Ar-Ge çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle Antalya Bölgesi'nde konsept projeler konusunda lokasyon araştırmalarımız devam ediyor.

  • Yeni yatırım kararı alırken maliyetler zorlamıyor mu?

  • Yücel Evsen: İnşaat maliyetlerinde sürekli artış var. Betona en son 350 lira zam geldi. Ağustos ayında 1 metreküp betonun fiyatı 1700 lira olan çeyrek altınla aynıydı. Son iki ayda toplam 700 lira zam yaptılar. Beton fiyatları yıla 375 lira ile başladı, 2022'yi 2300 lirayla kapattı. Bu sektör mutlaka denetlenmeli. Beton ve çimento sektörü ortak harekete ediyor. Çimentocular da marketler gibi denetlenmeli. Çimento ve beton fiyatları birbirini takip ediyor. Bir torba çimento 120 liraya çıktı.

  • Sosyal konut projeleri ve orta gelirliye dönük kampanyaların etkisiyle 2023'te vatandaşı neler bekliyor. Fiyatlar düşecek mi?

  • Yücel Evsen: Malzeme fiyatlarında düşüş olursa 2023 iyi olacak. Konut fiyatlarında aralık ayında kasıma göre biraz düşüş oldu ama üretim yok. Arz ve malzemede sorun var. O yüzden fiyatların yukarı gideceğini düşünüyorum. Şu anda satılan konutların yüzde 80'i ikinci el. Geçen yıl ana oyuncular ikinci elciler oldu. İnsanlar sabah gazete okudu, 2 milyonluk konutuna günlük 250 bin lira zam yaptı. Şimdi ikinci elde fiyatlar biraz frene bastı. Bundan sonra ikinci el biraz düşer ama markalı konutlarda her ay artış olur. Çünkü Türkiye'nin yıllık 1 milyon konuta ihtiyacı var. Seçime giderken bile insanlar ilk kez 'konut alayım mı' diye düşünmüyor. Konut fiyatları uzun vadede hiçbir zaman düşmez, yükseliş sürer.

  • Yeni yatırımın azaldığı 2022'de neden birkaç proje birden başlattınız?

  • Figen Akar: Şirket olarak her zaman geleceğe güvenle baktık. İyi zamanda zaten yatırım yapıyoruz önemli olan kriz döneminde yatırım yapmak. Bu bizim görevimiz.

  • İnsanlar ev alırken öncelikle neye bakıyor?

  • Figen Akar: İnsan ev alırken birçok kritere bakıyor. Özellikle yapacağı prime dikkat edenler için İstanbul'da lokasyon çok önemli. Yatırımcı ana arterlere yakın yerlere yatırım yapsın.

  • Şirket olarak kentsel dönüşüm çalışmalarında da var mısınız?

  • Yücel Evsen: Evet ama kentsel dönüşümde yeni düzenlemeler şart. Devlet çok güzel bir kanun çıkardı. Kira desteği uygulaması getirdi. Ancak yasanın yaptırım gücü artırılmalı. Bin kişinin olduğu bir bölgede 1 kişi, diğerlerini mağdur ediyor. Bu şekilde bekleyen 30 bin konut var. O bir kişinin yüzünden 12 ay kaybediyoruz. Bazı projeler 2-3 yıldır bekliyor. Bu projeler bitse 'kira desteği alanlar evine dönecek, böylece kiralar da düşüşe geçecek.

    "Belirli bir yatırımcı, projelerden metrekare satın alıyor. Metrekare ile daire ya da hisse satın alma uygulaması gayrimenkul ticaretinde finansal bir çözüm olarak ciddi ilgi görmeye başladı."

  • Sektörde kalifiye eleman sıkıntısı var mı?

  • Yücel Evsen: Önceki yıllarda çalışan sayısı 2.3 milyonlardaydı. Bugün bu rakam 1 milyona kadar düştü. Çoğu sektörü bıraktı. Personel bulmak zorundayız. O yüzden yüzde 10 gibi bir yabancı çalıştırma imkanı tanınmalı. Futbol takımlarındaki gibi yabancı kadrolarımız olsun. Ülkede 7 milyon göçmen var, bunların 3 milyonunu sektöre kazandıralım. Böylece göçmenlere dönük otomatik kontrol de sağlanır.

  • Geçen yıl konuta yabancıların yoğun ilgisi oldu. Bunun başlıca sebepleri neler?

  • Türkiye sahip olduğu imkanlar nedeniyle herkes için çok rahatlıkla 'B planı' durumuna gelebiliyor. Yatırım için ideal ve bu noktada ciddi talep alıyor. Örneğin Ruslar tatil için Türkiye'den konut alıyor, Çinliler Avrupa ve Amerika vizesini daha kolay alabilmek ve ticaret için tercih ediyor. Daha rahat bir emeklilik hayatı için Türkiye'den konut alan Avrupa vatandaşları bulunuyor. Yaşam tercihi ve oturum da bir başka gerekçe.

    TÜRKİYE'YE GÜVEN VAR

    Yabancı yatırımcı ilk başta güven satın almak istiyor. Yerli yatırımcılar geleceğe dönük, çocuklarına yatırım amaçlı konut almayı tercih ederken, yabancılar ise yatırım amaçlı konut alıyor. Çünkü Türkiye'yi güvenilir buluyor. Devlet eskisinden güçlü. Yabancılar yakın gelecekte dünyanın en önemli merkezlerinden birinin İstanbul olacağını ön görerek yatırım amaçlı konut alımı yapıyor. Yabancıya satışta Almanya bile 5. sıraya çıkmış. 'Katarlılar satın alıyor' diye bir algı var. Bu bilgi yanlış. Zaten 1923'te çıkan kanun nedeniyle Suriyeliler de konut alamaz. Yabancıya satışın ekonomiye 20 milyar dolar katkısı var. Biz de bir anlamda ihracatçıyız. Üstelik malımızı yurtdışına göndermiyoruz.

    Akşam

    Ocak 9, 2023

    Haber Linki